U ZIT IN DE WSNP
Bent u toegelaten tot de Wsnp en is iemand van Het Wsnp-kantoor uw bewindvoerder? Dan kunt u op deze pagina terugvinden wat er van u wordt verwacht. Voor meer algemene informatie over de Wsnp en de berekening van het vrij te laten bedrag, kunt u terecht op de website van Bureau Wsnp.
U bent toegelaten tot de Wet schuldsanering natuurlijke personen. Daardoor krijgt u te maken met diverse plichten maar uiteraard ook rechten. Bij aanvang van de Wsnp heeft u een algemene maar uitgebreide informatiebrief gekregen over deze rechten en verplichtingen. Mocht u de brief die u heeft ontvangen niet meer hebben, dan kunt u de brief hier raadplegen. De brief die u heeft ontvangen is toegespitst op uw situatie. Bepaalde zaken in de brief kunnen daarom afwijken van de brief die u heeft ontvangen.
Voor u is van belang te weten dat u een algemene inspanningsplicht heeft waardoor u zich dient in te spannen om zoveel mogelijk geld door de schuldeisers bij elkaar te brengen. Dat kan door enerzijds te zorgen voor een inkomstenverhoging en anderzijds, daar waar dat kan, te zorgen voor een kostenverlaging in de vaste lasten. De verplichtingen binnen de Wsnp kunnen voorts worden opgesplitst in een informatieplicht, een afdrachtplicht, een arbeids- of sollicitatieplicht en de verplichting geen nieuwe (bovenmatige) schulden te doen of laten ontstaan. Een toelichting op de verplichtingen vindt u terug in de algemene informatiebrief.
Informatieplicht
Om voor u helder te maken welke informatie u dient aan te leveren, kunt u de algemene informatiebrief raadplegen. Daarin staat aangegeven welke informatie u in ieder geval dient door te geven en welke stukken u dient toe te zenden.
De sollicitatieplicht
De sollicitatieplicht is - tenzij de rechter-commissaris u daarvan heeft ontheven - een verplichting die veel van u vergt. De sollicitatieplicht binnen de Wsnp is namelijk strenger dan de sollicitatieplicht van bijvoorbeeld de gemeente of het UWV. Het is daarom belangrijk dat u de regels goed doorneemt en maandelijks de juiste stukken aanlevert. Hier vindt u:
- Een Word-bestand om uw sollicitaties in bij te houden;
- Een Excel-bestand om uw sollicitaties in bij te houden;
- De algemene informatiebrief met daarin de spelregels;
- Een extra formulier met adviezen en tips.
Wat met name van belang is om te weten is dat de sollicitatieplicht van kracht blijft totdat de rechter-commissaris u heeft ontheven van de sollicitatieplicht. Ook als er een keuring is aangevraagd om de mate van uw arbeidsongeschiktheid vast te stellen, is het dus belangrijk om te solliciteren. U loopt anders het risico dat u niet of voor minder uren arbeidsongeschikt wordt geacht dan u zelf in gedachten had waardoor, als u niet solliciteert, meteen wordt geconfronteerd met een achterstand. Achterstanden in de sollicitatie-inspanningen kunnen niet worden ingelopen door in een opvolgende maand extra te solliciteren.
Afdrachtplicht
Al het inkomen boven het vrij te laten bedrag dient u af te dragen en te betalen op de boedelrekening. Is uw inkomen boven het vrij te laten bedrag en vindt u het lastig geld te reserveren voor de boedelafdracht: dan kunt u - als u geen budgetbeheer of beschermingsbewindvoerder heeft - uw werkgever of uitkeringsinstantie vragen om alles boven het vrij te laten bedrag rechtstreeks op de boedelrekening over te maken.
Het niet doen of laten ontstaan van nieuwe (bovenmatige) schulden
Het is niet de bedoeling om tijdens de Wsnp nieuwe schulden te laten ontstaan door uw vaste lasten niet te betalen of spullen te kopen waarvan u weet of behoort te weten dat u ze niet kunt betalen. Uiteraard kan het altijd voorkomen dat het misgaat met bijvoorbeeld toeslagen waar u recht op heeft of dat u door onvoorziene omstandigheden meer maand overhoudt aan het einde van uw inkomen. Dat hoeft niet meteen het einde van de regeling te betekenen. Belangrijk is dat u er voor zorgt dat de schulden zijn afgelost voor het einde van de looptijd van uw regeling.