VOOR SCHULDEISERS

U bent schuldeiser en uw debiteur is toegelaten tot de Wettelijke schuldsaneringsregeling. Wat houdt dat voor u in en wat kunt u doen?

Als schuldeiser wordt u niet op de hoogte gesteld van de behandeling van het verzoek tot toepassing van de Wsnp. Ook kunt u niet in beroep tegen de uitspraak tot toepassing van de Wsnp. De rechter bepaalt of uw debiteur aan de voorwaarden voldoet om tot de regeling te worden toegelaten. Wat kunt u als schuldeiser dan wel?

Uw vordering aanmelden ter verificatie

Op het moment dat de Wsnp van toepassing is verklaard, bent u – uitzonderingen daargelaten – al uw middelen om betaling af te dwingen kwijt. Procedures die reeds liepen worden in de koelkast gezet en gelegde beslagen komen te vervallen. Het enige dat u nog kunt doen is de vordering die u heeft bij de bewindvoerder ter verificatie aanmelden. Als u een bekende schuldeiser bent, dan heeft u van de bewindvoerder daartoe waarschijnlijk al een uitnodiging ontvangen. Uw vordering ter verificatie aanmelden doet u door melding te maken van de hoogte van uw vordering tot datum Wsnp (inclusief rente en kosten) en deze vordering volledig te onderbouwen met stukken. Na uw vordering ter verificatie te hebben aangemeld, krijgt u daarvan van de bewindvoerder een bevestiging. De bewindvoerder houdt u tussentijds niet op de hoogte van het vervolg van de regeling. Kopieën van verslagen kunt u bij de rechtbank opvragen. U hoort pas weer van de bewindvoerder als:

  • er meer duidelijk is over het eindigen van de regeling;
  • er een verificatievergadering wordt gehouden;
  • als de slotuitdelingslijst ter inzage wordt gelegd.

Eindigen van de regeling

Wel of geen schone lei
Aan het einde van de looptijd van de regeling (doorgaans drie jaar) beoordeelt een rechter of uw debiteur alle verplichtingen uit de Wsnp voldoende is nagekomen. Is dit het geval, dan wordt er een schone lei verleend. Is er geld beschikbaar, dan wordt dat onder de schuldeisers verdeeld. Het restant van uw vordering kunt u niet meer bij de debiteur incasseren. Blijkt aan het einde van de looptijd van de regeling dat niet (in voldoende mate) is voldaan aan de uit de schuldsaneringsregeling voortvloeiende verplichtingen, dan wordt geen schone lei verleend. Is er geld beschikbaar, dan wordt dat onder de schuldeisers verdeeld. Uw (restant)vordering herleeft en u kunt uw incassowerkzaamheden weer hervatten.

Niet altijd wordt het einde van de looptijd van de regeling gehaald. Dat kan zijn omdat:
1. er alsnog voldoende geld beschikbaar komt om alle schulden te voldoen. Denk bijvoorbeeld aan het vrijvallen van een nalatenschap;
2. er binnen de Wsnp alsnog een akkoord wordt bereikt met de schuldeisers;
3. ondanks de verplichtingen niet meer geld kan worden gespaard en de regeling bij het aanhouden alleen maar meer geld kost;
4. de schuldenaar zich niet (voldoende) aan de verplichtingen houdt (tussentijdse beëindiging);
5. de schuldenaar er zelf voor kiest om uit de regeling te stappen.
6. de schuldenaar tijdens de Wsnp voor nieuwe schulden in staat van faillissement wordt verklaard.

Akkoord
Tijdens de Wsnp kan uw debiteur zijn schuldeisers een akkoord aanbieden. Indien voldoende schuldeisers instemmen met het akkoord, dient de rechtbank het akkoord nog te homologeren (goedkeuren). Dit gebeurt alleen als de rechtbank er van overtuigd is dat de schuldeisers beter af zijn met, dan zonder het akkoord.

Tussentijdse beëindiging
Bij een tussentijdse beëindiging is de schuldenaar de uit de schuldsaneringsregeling voortvloeiende verplichtingen niet naar behoren nagekomen. Het is dan niet zinvol om de regeling voort te zetten. Als er geld beschikbaar is, is er na beëindiging van rechtswege sprake van een faillissement. U hoeft uw vordering niet opnieuw in te dienen bij de curator. Als er niet of nauwelijks geld beschikbaar is, eindigt de regeling en wordt het geld dat beschikbaar is verdeeld onder de schuldeisers. Uw vordering, of het restant daarvan, herleeft en u kunt zich weer rechtstreeks tot uw debiteur wenden voor de incasso van uw vordering.

Spijtoptantenregeling
Kiest uw debiteur er zelf voor om uit de regeling te stappen? Dan kunt zich weer rechtstreeks tot uw debiteur wenden voor de incasso van uw vordering.

Verificatievergadering

Is er voldoende geld beschikbaar, dan worden de vorderingen door middel van een verificatievergadering officieel vastgesteld. Als dit het geval is, dan ontvangt u daarover bericht.

Slotuitdelingslijst

Als er geen sprake is van een akkoord, dan is de bewindvoerder verplicht om een zogenaamde slotuitdelingslijst op te stellen. Een slotuitdelingslijst vermeldt de bekende schuldeisers, de vorderingen die zij hebben aangemeld, de bedragen die aan de schuldeisers kunnen worden betaald en de uitkeringspercentages. De lijst wordt, na goedkeuring door de rechtbank, voor een termijn van 10 dagen ter griffie van de rechtbank ter inzage gelegd. Als er geen gegrond bezwaar gemaakt wordt, wordt de lijst na 10 dagen verbindend. Het verbindend worden van de slotuitdelingslijst is het juridisch einde van de regeling. Indien er geld beschikbaar is, wordt dat dan aan u uitbetaald.