De Wsnp
Wsnp staat voor Wet schuldsanering natuurlijke personen. De regeling bestaat sinds 1998 en is in het leven geroepen om mensen met problematische schulden een kans te bieden op een schuldenvrij bestaan. Als eerdere schuldregelingen niet zijn geslaagd, is de Wsnp het enige middel om toch van schulden af te komen en een schone lei te krijgen. Vaak worden mensen ten onrechte niet gewezen op de mogelijkheid een verzoek tot toelating tot de Wsnp in te dienen. Jammer want het is een regeling die uitstekend werkt.
Hoe komt de regeling tot stand?
De Wsnp is een wettelijke regeling die pas als middel open staat als een minnelijke schuldregeling (buiten de rechtbank om) niet is geslaagd. Het gaat daarbij om gratis schuldbemiddeling of officiële schuldbemiddeling door bijvoorbeeld gemeenten, advocaten, curatoren en bewindvoerders Wsnp. Om misbruik van de regeling te voorkomen, worden niet alleen eisen gesteld aan het toelatingsverzoek; ook om toegelaten te kunnen worden moet aan bepaalde eisen worden voldaan. De rechter toetst namens de rechtbank of aan de diverse eisen is voldaan. Alleen als dit het geval is, dan kan een persoon worden toegelaten tot de Wsnp. Dit gebeurt door middel van een vonnis. In het vonnis worden een rechter-commissaris en een bewindvoerder benoemd.
Verplichtingen uit de Wsnp – waarborgen schuldeisers
Zoals aangegeven is de Wsnp een wettelijke regeling. Schuldeisers worden door de wet gedwongen zich bij de regeling neer te leggen en de uitkomst van de Wsnp af te wachten. Daar staan uiteraard waarborgen tegenover. Zo leidt de toepassing van de Wsnp tot een algemene inspanningsplicht van de schuldenaar zich maximaal in te spannen om zoveel mogelijk geld voor de schuldeisers te verwerven. Dit uit zich onder andere in een informatieplicht, een sollicitatie-/arbeidsplicht, een afdrachtplicht en een verplichting om geen nieuwe schulden te laten ontstaan. Ook kunnen waardevolle zaken worden verkocht en kan een schuldenaar worden gedwongen op zoek te gaan naar goedkopere woonruimte. Alleen als volgens de rechtbank (voldoende) aan de verplichtingen is voldaan, wordt een schone lei toegekend.
Looptijd en duur regeling
Met de looptijd van de regeling wordt gedoeld op de duur dat bovengenoemde verplichtingen van toepassing zijn. Doorgaans wordt deze bepaald op drie jaar. Omstandigheden kunnen er toe leiden dat de looptijd van de regeling wordt verkort of verlengd. De minimale looptijd is één jaar, de maximale looptijd vijf jaar. Als de looptijd is verstreken, beoordeelt een rechter of de schuldenaar de uit de schuldsaneringsregeling voortvloeiende verplichtingen voldoende is nagekomen. Als dat het geval is, wordt de schone lei toegekend. Daarna dient de regeling nog financieel te worden afgewikkeld. De totale regeling duurt daardoor langer dan de looptijd die is vastgesteld.
Einde van de regeling
Niet altijd wordt het einde van de looptijd van de regeling gehaald. Dat kan zijn omdat:
1. er alsnog voldoende geld beschikbaar komt om alle schulden te voldoen. Denk bijvoorbeeld aan het vrijvallen van een nalatenschap;
2. er binnen de Wsnp alsnog een akkoord wordt bereikt met de schuldeisers;
3. ondanks de verplichtingen niet meer geld kan worden gespaard en de regeling bij het aanhouden alleen maar meer geld kost dan het oplevert;
4. de schuldenaar zich niet (voldoende) aan de verplichtingen houdt (tussentijdse beëindiging). Soms leidt dat tot faillissement;
5. de schuldenaar er zelf voor kiest om uit de regeling te stappen.
6. de schuldenaar tijdens de Wsnp door nieuwe schulden in staat van faillissement wordt verklaard;
Regulier verloop regeling
Tijdens de regeling wordt, als alles meezit, een spaarbedrag opgebouwd. Uit dit bedrag dienen eerst de kosten van de regeling te worden voldaan. Als er voldoende geld overblijft (meer dan € 2.000,00) wordt er een verificatievergadering gehouden om (de hoogte van) de vorderingen officieel vast te stellen. Als er wel geld is maar minder dan € 2.000,00, dan blijft een verificatievergadering achterwege. Er volgt dan een zogenaamde informele uitdeling. Of er nu geld valt te verdelen of niet; er dient in nagenoeg de meeste gevallen een slotuitdelingslijst te worden opgesteld. De slotuitdelingslijst wordt voor een termijn van 10 dagen op de rechtbank ter inzage gelegd. Als er geen bezwaar wordt gemaakt, wordt de slotuitdelingslijst verbindend. Het verbindend worden van de slotuitdelingslijst betekent het officiële einde van de wettelijke schuldsaneringsregeling. Daarna kan worden overgegaan tot uitkering aan de schuldeisers van de in de slotuitdelingslijst genoemde bedragen.